Wan için direniş ve dayanışma yayılıyor

Wan'da halk iradesine yönelik darbeye karşı protestolar devam etti.

Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçtikleri Abdullah Zeydan şahsında Wan halkına dönük darbeye karşı direniş ve dayanışmalar sürüyor.


ADANA
Adana Emek ve Demokrasi Güçleri, Wan halkının iradesinin gasp edilmek istenmesini protesto etti. İnönü Parkı'nda yapılan eylemde "Abdullah Zeydan Van halkının seçilmiş iradesidir", "Konuş! Nerelisin!" ve "Kayyum siyasetine son verilsin! Kayyım zulmüne geçit yok" yazılı pankart açılırken, "Faşizme karşı omuz omuza", "Bijî berxwedana Wan'e" ve "Kayyumlar gidecek, biz kalacağız" sloganları atıldı. Hazırlanan ortak basın metnini İHD Adana Şubesi Başkanı Yakup Ataş okudu. Ataş, iktidara "Van halkının iradesine saygı duyun" çağrısında bulundu.
Açıklama sonrası kitle, alkışlarla DEM Parti Adana İl Örgütü'ne yürüdü.


ÇEWLÎG
Çewlîg’te de Emek ve Demokrasi Platformu düzenlediği basın açıklaması ile AKP’nin Wan’daki seçim darbesini protesto etti.  DEM Parti İl Örgütü binası önünden PTT kavşağına ıslık ve alkışlarla yürüyen halk, sık sık “Hırsız AKP, irademe dokunma” sloganı attı.
DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, “Abdullah Zeydan’ın halkın iradesiyle seçildiğini fakat hukuk eliyle darbe yapılarak görevinden alındığını” söyledi.
Platform adına açıklamayı ise Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şube Başkanı Murat Korlaelçi okudu. Korlaelçi, Abdullah Zeydan’ın yüzde 55 oy oranı ile seçildiğine dikkat çekti.


XARPÊT
Xarpêt’te ise DEM Parti İl Örgütü yaptığı açıklama ile Wan’da yapılan irade gaspına itiraz etti. Parti binası önünde yapılan eylemde “Bijî berxwedana Wan’e” sloganı atıldı. Açıklama öncesi konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanı Ali Yıldırım, yaşananları “faşist AKP-MHP iktidarının kayyum politikalarının devamı” olarak tanımladı.
Partinin Xarpet Belediye Eşbaşkan Adayı Hayrettin Kaya tarafından yapılan açıklamada ise "Adalet Bakanlığı eliyle halk iradesine pusu kurulmuştur. Bu irade gaspı toplumun demokrasi inancını tümden yok etmektedir. AKP’nin organı haline gelen yargıya sesleniyoruz; seçme ve seçilme hakkına yönelik bu açık müdahale, halkın özgür iradesini gasp etmektir, açık bir şekilde halk iradesine yapılan bir sivil darbedir” dedi.

 

DÎLOK
Dîlok Emek ve Demokrasi Platformu, Wan ve Curnê Reş'te AKP'nin yaptığı seçim darbesi girişimine karşı basın açıklması gerçekleştirdi. Şahinbey ilçesine bağlı Balıklı Meydanı'ndaki eylemde, "Halkın iradesi ve toplumsal barış için halkın iradesine dokunma" pankartı açıldı. Eğitim ve Bilim Emekçileri (Eğitim-Sen) Dîlok Şubesi Başkanı Ömer Parlak, "Seçimden önce demokrasi diyenler seçimde istedikleri sonucu alamayınca irade gasbına dönük çalışmalar yapıyorlar" dedi.

 
OSMANİYE
DEM Parti Osmaniye İl Örgütü, parti binasında açıklama yaptı. Çok sayıda kişinin katıldığı toplantıda konuşan parti yöneticilerinden Celal Korkmaz, "Bu siyasi darbeyi asla kabul etmiyoruz" dedi.